Урология

КАКВО Е ПРОСТАТА?

Простатата е жлеза от мъжката репродуктивна система, чиято основна функция е произвеждането на течност, която защитава спермата и увеличава качеството й. Веществата, съдържащи се в този секрет, осигуряват оцеляването на спермата във вагинална среда и по този начин увеличават капацитета й за оплождане. Разположена е непосредствено под пикочния мехур. Простатата има формата на кестен, като маншетоподобно обгражда пикочните пътища, основата й е насочена нагоре, а върхът – надолу. Обикновено тежи около 18-20 грама. При еякулация мускулите, обграждащи простатата, осигуряват изхвърлянето на семенната течност през пикочните пътища. До пубертета простатата не е активна. Започва да функционира по време на пубертета под въздействието на тестостерона и нараства с увеличаването на възрастта. Отделяният от простатата PSA (простатно специфичен антиген), който втечнява семенната течност, регистрира повишени стойности както при доброкачествено уголемяване на простатата, така и при ракови изменения. PSA стойностите могат да бъдат повишени в резултат от инфекции, уголемяване размера на простатата, поставяне на уретрален катетър и др.

КАКВО Е УГОЛЕМЯВАНЕ НА ПРОСТАТАТА?

Въпреки малките си размери, простатата е един органите, които заболяват най-често. Най-разпространените заболявания, свързани с простатата, са доброкачествената хиперплазия, ракът на простатата и инфекцията на простатата (простатит). Най-често пациентите се обръщат към специалисти с оплаквания, свързани с доброкачественото уголемяване на простатата. С напредването на възрастта и най-вече около 45-тата година простатата започва да расте. Хиперплазията на простатата в повечето случаи се развива като доброкачествено уголемяване, което продължава с различни темпове до края на живота. При 50% от мъжете над 50-годишна възраст, при 65% от мъжете между 60-70-годишна възраст и при 90% от мъжете над 80-годишна възраст се развива доброкачествено уголемяване на простатата. В една част от случаите обаче тези уголемявания са злокачествени и се определят като рак на простатата.

Доброкачественото уголемяване на простатата и ракът на простатата могат да се намират на едно и също място, но не са взаимосвързани и са две напълно отделни заболявания.

Доброкачествената хиперплазия обикновено се дължи на анормалното увеличаване на броя на клетките. С нарастването на възрастта се получава увеличаване на броя на жлезите около пикочния канал. Тези жлези притискат същинската простатна тъкан, избутвайки я навън. Простатната жлеза се уголемява към пикочните пътища, пикочния мехур и ректума. Започва да притиска пикочните пътища и да възпрепятства преминаването на урината. Това запушване може да причини промени в пикочния мехур, в каналите, които пренасят урината от бъбреците в пикочния мехур (уретрата) и в бъбреците. Възможно е да се получи разширяване в бъбреците и пикочните пътища в резултат на натиска, който простатата оказва. Понякога това обстоятелство може да доведе до бъбречна недостатъчност, която се проявява с увеличаване на урината и креатинина в кръвта. Уголемяването на простатата е често срещано, но не винаги е проблем и не винаги се налага лечение. Простатата не се лекува само защото е уголемена, а когато е причина за оплаквания или когато вреди на организма.

СИМПТОМИ ПРИ УГОЛЕМЯВАНЕ НА ПРОСТАТАТА

При запушване, причинено от доброкачествено уголемяване на простатата, се получава по-голямо напрягане на пикочния мехур за изхвърляне на урината. По този начин мускулатурата, т.е. стените на пикочния мехур, се удебеляват и заякват. Също така пикочният мехур придобива прекомерна чувствителност, поради образуващия се оток във вътрешната му стена. Дори при съвсем малко наличие на урина в пикочния мехур, той се опитва да го изхвърли, напряга се и става причина пациентът да чувства чести позиви за уриниране. Но с времето това напрягане на пикочния мехур става недостатъчно за неговото изпразване и всеки път след уриниране в него се задържа остатъчна урина, което може да причини инфекции и камъни.

Първите симптоми за уголемяване на простатата са намаляване на урината и слаба струя. При уриниране струята вече не е права, както на младини, пациентът започва да ходи често по нужда, струята е прекъсната, появяват се симптоми на затрудняване и закъснение при започване на уринирането. Поради забавяне в уринирането се увеличава времето, прекарано в тоалетната, появява се усещане за непълно изпразване на пикочния мехур. Възможно е след уриниране да се изхвърля още урина на капки. Обикновено нощно време не се ходи по нужда или се става по един път. Ставането от сън по няколко пъти на нощ по малка нужда оказва влияние върху социалния живот и става причина за недоспиване и проява на белези на умора. А честото ходене по нужда пред деня става причина за социални проблеми, като това непрекъснато да се търси тоалетна. Може да се появи и кръв в урината. Възможна е появата на болки в кръста като резултат от връщане на урина обратно в бъбреците и разширяване поради непълното изпразване на урината, което в бъдеще може да доведе до пълна невъзможност за уриниране. Ако съдържанието на урина в кръвта се увеличи, се появяват гадене, повръщане, сънливост, загуба на тегло. Ако пикочният мехур се подуе много, може да се опипа в долната част на корема. Поради преливане на пикочния мехур може да се получи изпускане на урина.

ВАРИАНТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА

Изборът на лечение се определя от сериозността на оплакванията, наличие на други проблеми при пациента, дали той използва разреждащи кръвта лекарства, риска от анестезия, както и от избора на пациента и хирурга. Преди да се приложи лечение, при пациенти със слаби оплаквания може да се извърши внимателно проследяване. За пациенти със слаби или средни по степен оплаквания, свързани с проблеми с уринирането, може да се избере медикаментозно лечение.

При вземането на решение за вида лечение е от значение и до каква степен е засегнато качеството на живот на пациента. Големината на простатата не е от голямо значение за избора на лечение. Основното е дали има запушване и нанесени от това вреди. В някои случаи се взeма решение за операция на простата с обем 30 грама, докато простата до 120 грама може да не показва никакви индикации. Освен това, методът за лечение, препоръчван за пациент на 50-годишна възраст, може да не е подходящ за човек на 80-годишна възраст.

Алтернативите за медикаментозно лечение са алфа-блокери, инхибитори на фосфодиестераза тип 5, лекарства на растителна основа, инхибитори на 5-алфа редуктаза. С доказано най-ефикасно действие са алфа-блокерите и инхибиторите на фосфодиестераза тип 5. Алфа-блокерите отпускат гладката мускулатура на простатата и шийката на пикочния мехур, и по този начин облекчават уринирането. Противно на представите, те не намаляват размера на простатата и не представляват трайно решение, а действат само за периода на приемането им. Със спиране на приема на лекарството, проблемите с уринирането се появяват отново. Това е проблем при всички видове медикаментозно лечение, затова за трайно лечение при определени пациенти се предпочитат оперативните методи. Най-често наблюдаваните странични ефекти са главоболие, отпадналост, световъртеж. При пациенти със затруднено уриниране и с проблеми с ерекцията актуално напоследък е лечението с инхибитори на фосфодиестераза тип 5. Няма достатъчно научни данни за лечебната сила и механизмите за въздействие на лекарствата на растителна основа. Като пример за най-разпространени от тази група могат да се посочат serenoa repens (Saw Palmetto), pygeum sfricanum, hypoxis rooperi и броколи.

ОПЕРАТИВНИ ТЕХНИКИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПРОСТАТАТА

Пациентите, при които е необходима оперативна намеса, са тези, на които поради невъзможност за уриниране се налага поставяне на катетър (като и след поставянето му проблемът може да възникне отново), такива с повтарящи се инфекции, причинени от уголемяване на простатата, с наличие на камъни в пикочния мехур, с кръвотечение, свързано с уголемяването на простатата, с открити структурни нарушения в пикочния мехур, с нарушения на функциите на бъбреците. Данните сочат, че 30% от мъжете, които имат доброкачествено уголемяване на простатата, са претърпели операция.

Независимо че за целите на повишаване качеството на живот на пациента се използват различни минимално инвазивни методи на лечение (трансуретрална микровълнова терапия, електровапоризация, радиочестотна иглена аблация, трансуретрална инцизия, инжектиране на ботолин, простатен стент), най-ефикасни от гледна точка на дългосрочни резултати и ефикасност са: трансуретрална резекция на простатата (TURP), плазмо-кинетична трансуретрална резекция на простатата и лазерна простатектомия.

TURP и плазмо-кинетичната трансуретрална резекция са затворени оперативни техники, които се прилагат от дълги години, а доказателство за ефективността им са постигнатите добри резултати. Тези техники представляват изрязване и изваждане на простатата чрез монополярна и биполярна електрическа енергия, като проникването е през пикочните канали. Някои от усложненията (странични ефекти), които се получават след операция и при двата метода, са кървене, стесняване на пикочните пътища, парене при уриниране (иритация) и връщане назад на семенната течност при полов акт. Относително високото съотношение на усложненията при тези методи предполага търсене на нови техники, които, освен голямата си ефикасност, да предизвикват по-малко странични ефекти.

За повече информация: www.prostatkontrol.com.

ПРЕДИМСТВА НА ЛАЗЕРНАТА ТЕХНОЛОГИЯ

Един от начините за лечение на уголемената простатна тъкан чрез минимална инвазия е лечението с лазерна енергия. Лазерните операции са затворени, т.е. ендоскопски, и представляват процедури, за извършването на които се използват по-тънки инструменти в сравнение с TURP методите. За тази цел се използват лазери с различни дължини на вълната. acheter viagra Дефинициите на метода са различни в зависимост от вида на използваната лазерна енергия. Предимствата на този метод са, че води до по-малко кървене и иритация, възстановителният период е кратък, съответно периодът на използване на катетър и хоспитализиране се съкращава, както и това, че може да се прилага и при голяма простата. Тази технология съвместява висока успеваемост и малко странични ефекти при лечение на доброкачествено уголемяване на простатата. В зависимост от дължината на вълната на използвания за лечение лазер, е възможно да се наблюдават оплаквания при уриниране с различна продължителност. През възстановителния период е възможно изхвърлянето от организма на изгорели тъкани. Доста разпространена грешна представа е, че след лазерната вапоризация простатата се изпарява напълно, а всъщност целта е да се образува достатъчно широк канал, който да осигури на пациента спокойно уриниране. След интервенцията задължително остава простатна тъкан, което налага оперираните пациенти да посещават годишните профилактични прегледи. Лазерната вапоризация не премахва риска от рак на простатата, който може да се развие на по-късен етап.

ПРЕДИМСТВА НА ДИОДНАТА (ИНФРАЧЕРВЕНА) ЛАЗЕРНА ТЕХНОЛОГИЯ

Диодната (инфрачервена) лазерна технология, която използваме в нашата клиника, е най-ефикасната разработена до момента. Eнергията е с мощност 250 W, а дължината на вълната е 980 nm. Освен че осигурява изпаряване на тъканта за по-кратко време, предимството на тази технология пред другите лазери (Greenlight: 180 W) е, че работи на по-малка дълбочина и причинява по-малко изгаряния под изпарената тъкан. Това се отразява положително на по-късен етап, като води до намаляване на оплакванията от парене след премахването на катетъра, което е в резултат на по-минималното разпадане на тъканите в сравнение с другите методи. Също така, тъй като дълбочината е контролирана, се наблюдават по-малко проблеми, свързани с изпускането на урината и с ерекцията. За разлика от другите лазери, тази технология осигурява изваждане на повече тъкани чрез ускоряване на процедурата, тъй като се прилага чрез допир до тъканта. Може да се използва безопасно и при голяма простата, тъй като контролът на кървене е по-добър и изпарява по-гладко повърхността на простатната тъкан. Може да се използва и при пациенти, които употребяват лекарства за удължаване на времето за кървене. Тъй като се използват инструменти с малък диаметър, се намалява риска от стесняване, каквото може да се получи в пикочния канал и което представлява доста сериозно усложнение.

ЛАПАРОСКОПСКИ ТЕХНОЛОГИИ

Лечението на рак на простатата чрез затворения лапароскопски метод, на който в последните години се обръща особено внимание в цял свят и който се прилага само в ограничен брой клиники, води до успешни резултати. Основните предимства на този метод са минимална загуба на кръв по време на самата операция, минимални болки в постоперативния период и бързо възстановяване. Този метод и отворената хирургия въздействат на рака по един и същи начин, но предимството на лапароскопския метод е, че при него, благодарение на 10-кратното увеличение на видимостта на функционалните органи в сравнение с видимостта на човешкото око, се постига по-добра защита.

Благодарение на тези си предимства, лапароскопският метод се използва и при лечение на рак на бъбреците.

При лапароскопския метод се действа през 2 дупки с размери 1 cм и 2 дупки с размери 1/2 cм, т.е. не се прави голям хирургичен разрез на пациента, а това му дава важни предимства от гледна точка на липсата на болка, възстановяването и козметичните ефекти. Лапароскопският метод, който в цял свят вече се налага като стандартно лечение за тумор на бъбреците в ранен стадий, успешно се прилага и в нашия център и е предпочитан от пациентите.

Едно от най-важните постижения в урологичните операции, направени в близкото минало, е методът на „лапароскопската хирургия”, която в момента се приема като „златен стандарт” и се определя като революция в операционните техники. Лапароскопската хирургия, която е известна още като безкръвна или затворена операция, е хирургична техника, при която в организма се прониква без да се правят обичайните разрези, а се извършва чрез дълги и тънки хирургични инструменти заедно с ендоскоп (изображение, получено от свързана камера). Към оптичната камера допълнително се поставят канали, наречени “трокар” от входни точки с различен диаметър (5-10 мм), най-често 2 на брой. Докато чрез оптичната камера се осигурява видимост, от другите канали със специално разработени за тази техника инструменти се извършва операцията.

При урологичните операции камерите с висока разделителна способност (HD) осигуряват добра видимост на органите (бъбрек, уретра, простата и надбъбречна жлеза), а изображенията могат да се видят на екран. Това спомага за по-точното и по-безопасно извършване на операцията, протичаща при приблизително 10-15 пъти увеличена видимост на органа. Предимствата на лапароскопската хирургия в сравнение с отворената хирургия са: по-ясна видимост на детайлите на тъканите (благодарение на възможностите на камерата с висока разделителна способност), извършване на по-прецизна хирургия (поради възможностите на използваната камера и на хирургични инструменти да се доближат до тъканите), по-малко на брой следоперативни слепвания, които са видими след извършване на отворени операции. Тъй като има по-малко болка и кървене, възстановяването на пациентите и връщането им към нормалния ритъм на живот след такава процедура, става по-бързо. Важни преимущества са и по-малките белези и естетическото зарастване на раната. Голяма част от урологичните операции са станали осъществими с помощта на този метод, който се приема като минимално инвазивна (щадяща) хирургия. Въпреки че, в сравнение с отворената хирургия, при лапароскопския метод има основни предимства за пациентите, за прилагането му са необходими доста опит и специално образование в областта.

РАК НА БЪБРЕЦИТЕ

Радикална лапароскопска нефректомия (отстраняване на целия бъбрек с цел контролиране на рака)

Частична лапароскопска нефректомия (отстраняване само на раковото образувание, при запазване на здравата тъкан на бъбрека)

Нефункционален бъбрек

Проста лапароскопска нефректомия

Кисти на бъбреците

Лапароскопско изрязване на киста на бъбрека

УРЕТРА

Обструкция на уретеро-пелвичната връзка (стесняване на изхода на бъбрека)

Лапароскопска пиелопластика

Камъни в уретрата

Лапароскопска уретеролитотомия

Стесняване на уретера

Лапароскопска уретеронеоцистотомия

Лапароскопска операция по Боари

Лапароскопска техника Psoas Histch

НАДБЪБРЕЧНА ЖЛЕЗА

Тумори на надбъбречната жлеза

Лапароскопска адреналектомия

ПРОСТАТА

Радикална лапароскопска простатектомия (рак на простатата)

ПИКОЧЕН МЕХУР

Цистоцеле или пролапс на матката (Смъкване на пикочния мехур или матката)

Лапароскопска сакроколпоплексия

Везиковагинална фистула

Лапароскопска корекция на везиковагинална фистула

Тумор на пикочния мехур

Радикална лапароскопска цистектомия и уринарна диверсия

ТЕСТИСИ

Рак на тестисите

Лапароскопска ретроперитонеална лимфаденектомия

Несмъкнати тестиси

Интраабдоминална лапароскопска експлорация

ЛЕЧЕНИЕ НА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ ЧРЕЗ УРЕТЕРОСКОП (РЕТРОГРАДНА ИНТРАРЕНАЛНА ХИРУРГИЯ – RIRS)

Основна цел при лечението на камъни в бъбреците е отстраняването на камъните с минимални странични ефекти. Камъните в бъбреците и уретрата (каналът, свързващ бъбрека и пикочния мехур), които преди се лекуваха само чрез отворена операция, днес, благодарение на технологичното развитие, могат да бъдат лекувани чрез ендоскопски процедури (извършват се затворени, с използване на камера, без разрез). Най-новата технология е т.нар. ретроградна интраренална хирургия (RIRS), която представлява минимално инвазивен (щадящ) метод и се извършва чрез проникване в уретрата (каналът свързващ бъбрека и пикочния мехур) и бъбрека през пикочния канал, без да се отваря дупка в коремната стена, като се използва флексибилен (сгъващ се, мек) уретероскоп (ендоскопски уред) и лазер.

Флексибилните уретероскопи са инструменти с диаметър 3-3,5 мм, снабдени с оптични лещи или кабели за цифрова камера и много тънък канал за насочване на лазера, който разбива камъните. С лазерната кабелна система, която минава през тънкия работен канал, може съвсем спокойно да се разбият камъните в бъбрека и да се достигне до всички бъбречни кухини. С увеличаване на опита в ендоскопската хирургия за разбиване на камъни и с развитието на технологиите, вече е възможно пълно разбиване и изчистване на камъни с размери до 2 cм.

Без да се извършва разрез на пациента, се прониква през пикочния канал и се достига до пикочния мехур. Поставя се тънка водеща сонда, в уретрата се поставя работна обвивка, след което през тази обвивка се прониква в бъбрека чрез флексибилния уретероскоп. Камъкът се вижда на камерата, след което, като се насочи лазерната сонда с дебелина 230 микрона през флексибилния уретероскоп, той се разбива, докато стане на песъчинки. RIRS методът може да се използва безопасно при пациенти, използващи лекарства за разреждане на кръвта, при такива, за които има риск от кървене, при пациенти с наднормено тегло, с деформации в мускулната или опорно-двигателната система, както и при камъни в бъбреците с размери по-малки от 3 cм, или такива, които не могат да бъдат разбити външно с лечение със звукови вълни (ESWL).

Един от най-големите проблеми при лечението на камъни, разположени в средната, долната или горната част на уретрата, е връщането на камъка обратно в бъбрека. В миналото, когато не можеше да се прилага метода на флексибилния уретероскоп, при случаи на връщане на камъка в бъбрека процедурата продължаваше с поставяне на тръбичка, т.нар. DJ уретрален катетър на бъбрека, след което лечението завършваше с ESWL метод. Използването на технологията на флексибилния уретероскоп при връщане на камъка в бъбрека ни осигурява достъп до камъка чрез проникване в бъбрека. Друго предимство е възможността за едновременна интервенция както на камък в уретрата, така и на камък в бъбрека. Процентът на успеваемост при ESWL (метод на разбиване на камъни със звукови вълни), особено при камъни в горния край на уретрата, е малко по-нисък и много често може да се наложи отстраняване на запушването, причинено от камъка, което да се извърши по най-бързия начин. В такива случаи, след премахването на камъка в уретрата, може да се отстрани и камъка в бъбрека от същата страна, и по този начин пациентът да се освободи от всички камъни.

Най-голямото предимство на този метод е успеваемостта. Освен това, за разлика от методи като перкутанната и отворената хирургия, при него няма белези от разрези по тялото, понеже до бъбрека се достига по естествен път. Не води до загуба на тъкани или функции на бъбрека. Пациентите могат да бъдат изписани още на същия или следващия ден. Може да се приложи при пациенти с вродени аномалии, като например тазови аномалии или срастване на бъбреците под формата на подкова. Този метод, в сравнение с ESWL и перкутанните процедури, е по-ефикасен при много пълни пациенти.

PNL СИСТЕМИ

Ендоскопсият метод, който се превърна в стандартен метод за лечение на камъни в пикочните пътища, се прилага също и в нашия център.

В последните години, за лечението най-вече на камъни в бъбреците, се използва все по-предпочитаният затворен метод (PNL – перкутанна нефролитотрипсия), който е по-безболезнен и с по-малко кървене в сравнение с отворената хирургия. Благодарение на PNL метода пациентите могат спокойно да се приберат по домовете си още в деня след интервенцията. Тъй като ендоскопската операция се извършва чрез проникване в бъбрека, рискът за остатъчни камъни е сведен до минимум, когато се извършва от опитни ръце, така както е в нашия център.

В урологичното отделение успешно се извършва и лечение на: неврогенен пикочен мехур, изпускане на урина при жените (инконтиненция), хронична инфекция на простатата и проблем със сексуалната функция (еректилна дисфункция) – често срещани проблеми при мъжете, запушване на бъбреците при децата (UPJ обструкция), връщане на урина от пикочния мехур в бъбреците (везикоуретерален рефлукс).

ПЕРКУТАННА НЕФРОЛИТОТРИПСИЯ – МИНИМАЛНО ИНВАЗИВЕН МЕТОД

Минимално инвазивните (щадящи) ендоскопски (затворени, извършвани без разрез и с използване на камери) методи, които в днешно време стават стандартни методи за лечение на камъни в пикочните пътища, се прилагат с голям успех в нашия център. Чрез перкутанната нефролитотрипсия (PNL – операция на камъни в бъбреците чрез затворен метод) и ESWL метода (разбиване на камъни със звукови вълни), лечението най-вече на камъни в бъбреците се прилага с голяма успеваемост, процедурата е кратка, а в сравнение с отворената хирургия – по-безболезнена и с по-малко кървене.

Когато се извършва от опитни специалисти, както е в нашия център, рискът от наличие на остатъчни камъни е сведен до минимум. Тъй като разрезът е много малък, пациентите могат да се изправят на крака 24 часа след операцията, а до 2-3 дни могат спокойно да се приберат вкъщи. Предимството на PNL е, че може да се прилага при камъни в бъбреците с всякакви размери и при всички пациенти, с изключение на бременни и пациенти, имащи проблеми с кървенето. Чрез този високоефективен метод спокойно могат да се разбият и най-твърдите камъни. В сравнение с отворената операция за премахване на камъни в бъбреците, PNL е с кратка продължителност. За изчистване на камъни по време на самата операция в клиниката ни се използват най-новите лазерни и ултразвукови технологии за разбиване. С тяхна помощ могат да се третират и камъни, които обхващат целият бъбрек или са с голям обем. Освен това, в центъра ни се прилагат и мини и микро PNL методи, които осигуряват проникване с по-тънки инструменти и с по-малък разрез.

При PNL метода, след като се направи 1 cм разрез в областта на кръста, с тънка игла се прониква в бъбрека. След като през тази игла се вкара тънка водеща сонда в бъбрека, се постига ширина, достатъчна за позициониране на работната тръбичка. Като се проникне през нея с ендоскопски инструмент, съдържащ камера и работен канал, се достига до бъбрека. Камъните се разбиват вътре в бъбрека, докато достигнат такива размери, че да могат да преминат по този канал. Големите парчета камъни се изваждат навън. След което, чрез поставяне на дренажна тръбичка (нефростомия), се постига заздравяване на бъбрека и входната част.

Камъните в бъбреците, които причиняват силни болки, се наблюдават най-малко три пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. Пациентите обикновено имат типични оплаквания, като странични болки или т.нар. “бъбречни колики”. Хора, които вече са изхвърляли камъни от бъбреците, трябва да са много по-внимателни по отношение на такива неразположения. Вероятността за повторно образуване на камъни при хора, изхвърляли вече камъни от бъбреците, е висока. Вероятността за заболяване от камъни в бъбреците е два пъти по-висока при семейно обременените. Известно е, че генетичните фактори също оказват влияние върху образуването на камъни. Поради тази причина трябва да се внимава с консумацията на течности, като през лятото трябва да се пият 2,5 литра течности, а зимата – 1,5 литра. От значение са и упражненията. Рискът от образуване на камъни при подвижни хора е по-малък. Наднорменото тегло също е важен фактор. Бъбречните аномалии (ектопични бъбреци, бъбреци под формата на подкова) затрудняват изхвърлянето на урина и така могат да създадат условия за образуване на камъни. В случай че камъните в бъбреците не се лекуват, може да започне процес, който да доведе дори до загуба на бъбрека.

Освен това, в центъра ни се прилагат и мини и микро PNL методи, които осигуряват проникване с по-тънки инструменти и с по-малък разрез.

ESWL МЕТОД

В нашата болница предлагаме възможност за безболезнено лечение на камъни в бъбреците без анестезия, чрез използване на ESWL апарат, който е най-новата технология в тази област. “Ударните вълни”, подадени от ESWL извън тялото на пациента, достигат до камъните и ги разбиват.

ESWL апаратът е един от най-новите и представлява четвърто поколение уред за разбиване на камъни. Характерно за него е, че има както ултразвукова, така и флуороскопична система за визуализация. Свойството му да фокусира на 3 отделни точки го прави изключително ефикасен и надежден. Уредът, с помощта на който камъните могат да се визуализират по време на сеанса, особено когато става въпрос за непрозрачни камъни или при ултразвукова система за визуализация при децата – случаи, при които камъните не могат да се видят чрез обикновен рентгенов апарат – предлага една ефективна възможност за лечение чрез интервенция само върху камъка. Като подава звукови вълни за разбиване на камъни извън тялото на пациента, ESWL (Екстракорпорална ударновълнова литотрипсия), осигурява достъп до камъните в бъбреците и ги разбива на малки парчета, които се изхвърлят извън тялото чрез урината.

Пациентът не изпитва болка по време на лечението, поради което за процедурата не се използват никакви болкоуспокояващи медикаменти. Всяка терапия е със средна продължителност 3 сеанса, като броят на сеансите може да бъде различен в зависимост от големината и разположението на камъка. Този метод за лечение се прилага при камъни с големина по-малка от 2 см. В случаите, когато камъните са по-големи от 2 см, за предпочитане са ендоскопският метод или отворената хирургия. Процентът на успеваемост при лечението на камъни в бъбреците с този уред е 80-85%, при камъни в уретрата (пикочните пътища) – 85-90%, а при камъни в долните пикочни пътища – 75-80%. Продължителността на един сеанс е около 30 мин., а след процедурата пациентът може веднага да се върне към нормалния си начин на живот. Болка може да има само при изхвърлянето на камъните чрез урината. В такива случаи могат да се използват болкоуспокояващи и съответното необходимо лечение (например загряване, упражнения). Паузата между всеки два сеанса е средно 2 или 3 дни.

Тази апаратура се използва и при случаите, известни като латерален епикондилит, шпора калканеи и камъни в слюнчените жлези.

Медицински Персонал

Свързани статии

Няма статии, свързани с това съдържание да се направи.

Сподели

Medical Park International

Ортопедия и травматология и 52 повече

Стационарен: +90 212 227 1100
Стационарен: +90 444 44 84
Електронна поща: international@medicalpark.com.tr