ESWL – метод за разбиване на камъни

В нашата болница предлагаме възможност за безболезнено лечение при камъни в бъбреците без анестезия, чрез използване на ESWL апарат, който е най-новата технология в тази област. “Ударните вълни”, подадени от ESWL извън тялото на пациента, достигат до камъните и ги разбиват.

ESWL апаратът е един от най-новите и представлява четвърто поколение уред за разбиване на камъни. Характерно за него е, че има както ултразвукова, така и флуороскопична система за визуализация. Свойството му да фокусира на 3 отделни точки го прави изключително ефикасен и надежден. Уредът, с помощта на който камъните могат да се визуализират по време на сеанса, особено когато става въпрос за непрозрачни камъни или при ултразвукова система за визуализация при децата – случаи, при които камъните не могат да се видят чрез обикновен рентгенов апарат – предлага една ефективна възможност за лечение чрез интервенция само върху камъка. Като подава звукови вълни за разбиване на камъни извън тялото на пациента, ESWL (Екстракорпорална ударновълнова литотрипсия) осигурява достъп до камъните в бъбреците и ги разбива на малки парчета, които се изхвърлят извън тялото чрез урината.

Пациентът не изпитва болка по време на лечението, поради което за процедурата не се използват никакви болкоуспокояващи медикаменти. Всяка терапия е със средна продължителност 3 сеанса, като броят на сеансите може да бъде различен в зависимост от големината и разположението на камъка. Този метод за лечение се прилага при камъни с големина под 2 см. В случаите, когато камъните са по-големи от 2 см, за предпочитане са ендоскопският метод или отворената хирургия. Процентът на успеваемост при лечението на камъни в бъбреците с този уред е 80-85%, при камъни в уретрата (пикочните пътища) – 85-90%, а при камъни в долните пикочни пътища – 75-80%. Продължителността на един сеанс е около 30 мин., а след процедурата пациентът може веднага да се върне към нормалния си начин на живот. Болка може да има само при изхвърлянето на камъните чрез урината. В такива случаи могат да се използват болкоуспокояващи и съответното необходимо лечение (например загряване, упражнения). Паузата между всеки два сеанса е средно 2 или 3 дни.

Тази апаратура се използва и при случаите, известни като латерален епикондилит, шпора калканеи и камъни в слюнчените жлези.

Камъните в бъбреците са образувани от кристали, те са остри, с грапава или гладка повърхност, обикновено около 1 – 1,5 cм. Размерът им може да варира от големината на твърдо оризово зърно до големина, обхващаща цялата вътрешност на бъбрека (приблизително 7 cм).

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ?

Причината за образуване на камъни в бъбреците не е напълно известна. Влияние върху образуването на камъни оказват: кристализирането на урина поради пренасищането й, наличието на малки количества инхибиторни вещества (възпрепятстващи сливането на кристалите, като цитрат, пирофосфат) в урината и отлагането на слети кристали поради насищане.

ПРИ КОИ ЛИЦА НАЙ-ЧЕСТО СЕ ПОЛУЧАВАТ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ?

 • Лица, чиито роднини или членове на семейството имат камъни в бъбреците (генетично);
 • Лица между 20 – 40 годишна възраст (при мъжете 3/2 по-често);
 • Лица, приемащи постоянно лекарства (диуретици, лекарства срещу киселини, хормони на щитовидната жлеза);
 • Лица с един бъбрек;
 • Лица, които пият малко вода, живеят в топла среда, движат се малко и се хранят с калорични храни, богати на протеин и бедни на фибри;
 • Болни от подагра, хиперпаратиреоидизъм, илеостомия (например болест на Крон), голяма част от метаболитните заболявания.

При по-голямата част от пациентите не може да се установи конкретна причина.

СИМПТОМИ ЗА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ?

90% от камъните в бъбреците са с големина под 4 мм. Могат да бъдат изхвърлени със слаба или силна болка, или без никакви симптоми. Камъните, при които се налага лечение, са 10% от всички случаи. Могат да бъдат открити както заради клинични оплаквания, така и случайно по време на преглед.

 • Силна болка, започваща от кръста и стигаща до слабините;
 • Гадене, повръщане;
 • Газове, подуване в корема;
 • Кръв в урината, чести пориви за уриниране.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРАТ КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ?

Обикновено камъните са „тихи”. Камъните, които стоят в чашката на бъбрека, не показват клинични симптоми. Ако камък попадне в бъбречното легенче и уретрата (пикочни пътища), той запушва пикочните пътища, причинява спазми, болка и кървене. Обикновено диагнозата се поставя с радиологичен преглед (рентген, ултразвук).

Понякога може да се наложи компютърна томография или магнитен резонанс.

ЛЕЧЕНИЕ НА КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ

Камъните вътре в бъбрека обикновено са „тихи”. Ако няма клинични оплаквания или камъкът не уврежда бъбречната тъкан, пациентът може само да се наблюдава. Ако камъкът е под 4 мм, обикновено изпада спонтанно. За по-големи камъни е необходимо лечение:

Медикаментозно лечение: Могат да се използват аналгетици или антибиотици.

ESWL (Метод за разбиване на камъни със звукови вълни, подавани извън тялото):

Лечението е изключително лесно и удобно. Чрез звукови вълни камъните се разбиват на малки парчета и се изхвърлят извън тялото през пикочните канали. Камъни с размер по-малък от 2,5 cм се лекуват чрез този метод с 85 – 90% успеваемост. Макар и рядко, като усложнение при този метод е възможно камъните да не могат да бъдат разбити, разбитите камъни да се насложат и да образува път от песъчинки или камъни, или да се получи инфекция. Като цяло това лечение не създава проблеми на пациента и е много често прилагано.

 • Перкутанна нефролитотомия:Използва се при камъни вътре в бъбрека, които са по-големи от 3 cм.

Прилага се в болнична среда, под пълна анестезия. Камъните се разбиват, като до бъбрека се достига с оптични устройства през малки дупки, които се отварят в кожата, а камъните се изваждат през дупките чрез форцепс или аспириране.

 • Изваждане на камъни с уретероскоп:Уретероскопът е оптично устройство, изработено от дълъг, тънък метал (средно 45 – 80 cм). С него се прониква през пикочните пътища обратно на посоката на уриниране. Когато се проникне от пикочния мехур в уретрата, ако камъните са малки, се улавят с катетър тип кошница и се изваждат. Ако камъните са големи се разбиват пневматично, чрез ултразвук или лазер.
 • Отворена хирургия:Прилага се в случаите, когато използването на други методи е невъзможно (когато камъкът е голям, ако причинява уринарни инфекции, ако причинява разрушаване на бъбрека или кървене, ако потокът на урината е спрял изцяло).

КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ОБРАЗУВАНЕТО НА КАМЪНИ?

В ежедневието си пациент, който вече има камъни в бъбреците, трябва да въведе правила, които задължително да спазва, например:

 • Приемане на много течности (най-малко 7-8 чаши дневно);
 • Прегледи най-малко два пъти в годината (дори да няма никакви оплаквания);
 • Редовни упражнения;
 • Приемане на съответните лекарства и спазване на подходяща диета, в зависимост от направените изследвания.

Установяването на вида на камъка обикновено става след изследвания на кръв и урина.

В 25-30% от случаите образуването на камъни е вторичен резултат от други болести (паратироид, подагра, чревни заболявания и др.). При останалите 70% няма определена болест, вследствие на която са образувани камъните.

Диетата е важна! Пикочно-киселинни камъни обикновено се наблюдават при хора, приемащи храни, богати на протеини, и при такива с подагра. В урината се образува киселина, а за лечение могат да се използват лекарства, които алкализират урината (алопуринол), и да се спазва диета с много фибри.

КАКВО Е ESWT?

Екстракорпорална ударновълнова терапия (ESWT) се използва и при ортопедични заболявания с хронична болка (шпора калканеи, латерален епикондилит, калциране на врата…), като принципът на действие е същият като при лечение на камъни в бъбреците, а именно – подават се шокови (звукови) вълни извън тялото. Лечението се осъществява без оперативна намеса, само със звукови вълни.

ПРИ КОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ИЗПОЛЗВА?

Лечение с ESWT може да се започне след преглед при специалист, най-често в случаи, в които резултатите от лечението при специалист ортопед (лекарства, медикаментозно лечение и лечение с физиотерапевтични упражнения) не са дали задоволителен резултат.

Обикновено се използва при следните заболявания:

При твърди тъкани

– Псевдоартроза (фалшива става), счупвания, които не зарастват дълго време и такива със забавено зарастване;

– Фиксиране на разхлабени протези без спояващо вещество.

При меки тъкани

– Tendinosis Calcarea; калциране на врата;

– Плантарен фасциит, оплакване от болка при стъпване върху появилото се втвърдяване под костта на петата от прекомерно натоварване;

– Различни видове тендинит: общи оплаквания и болка, свързани с възпаления, появили се в обвивката на сухожилията или в сухожилията.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ ЗА ESWT

Шоково лечение не се прилага на кости, намиращи се близо до областта на гръдния кош и на кости, които все още се развиват. Освен това, лечението не може да се прилага и при счупвания с инфекции, в областта на врата, на места близо до главата и нервите. Бременни, пациенти с пейсмейкър и пациенти с тумори също не подлежат на такъв вид лечение.

КАК СЕ ПРИЛАГА ESWT?

При шоковото лечение процедурите за твърди тъкани продължават най-много два часа, а процедурите за меки тъкани – около тридесет минути на сеанс. Едно лечение може да включва до шест сеанса, а процедурите се извършват под местна или под пълна упойка. По желание на пациента или по преценка на анестезиолога може да се използва и епидурална упойка.

Лечението с високоенергийна апаратура включва най-много 2 сеанса за процедури за твърди тъкани и 3 сеанса за процедури за меки тъкани. При процедури, извършвани с нискоенергийна апаратура, броят и продължителността на сеансите варира в зависимост от състоянието на пациента и лезиите.

След лечението при твърдите тъкани в рамките на 4 – 6 седмици се наблюдава образуване на мазол (костна тъкан) и остеоблостичната активност се увеличава. В рамките на най-малко 3 месеца след лечението се образува нова костна тъкан, а за 6 – 12 месеца се постига пълно излекуване. При процедурите за меки тъкани повечето пациенти се отървават от всичките си оплаквания в рамите на 4 – 6 седмици след първата процедура, а други (до 2%) – след три или повече сеанса. В някои случаи възстановяването може да отнеме няколко месеца.

ИМА ЛИ НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО?

Макар и рядко, възможно е да се получи зачервяване на кожата, болка, скъсване в плантарната фасция и хематом (кървене) в областта, в която е приложено лечението.

ESWT В ЛИТЕРАТУРАТА

Шоковото лечение е приложено на над 50 000 пациента в държави като Германия, САЩ, Италия, Швейцария, Австрия, Япония, както и в много други развити страни по света.

За повече информация може да посетите следния адрес: www.bobrektasitedavisi.net.

Свързани статии

Няма статии, свързани с това съдържание да се направи.

Сподели

Medical Park International

Ортопедия и травматология и 52 повече

Стационарен: +90 212 227 1100
Стационарен: +90 444 44 84
Електронна поща: international@medicalpark.com.tr