Бъбречна трансплантация

ентровете ни за трансплантация на органи са Болничен Комплекс Анталия и Болничен Комплекс Гьозтепе.
Центърът се поддържа от най-добрата клинична лаборатория и интензивно отделение в страната.
Извършват се трансплантации на бъбрек, черен дроб, панкреас и роговица.

Съвременна технология и качествено обслужване
Операционните зали и интензивните отделения на Медикъл Парк са оборудвани с най-съвременните технологии. Изцяло лапароскопската техника елиминира необходимостта от престой в интензивно отделение за донора.
Операционните зали и интензивните отделения на болници Медикъл Парк са оборудвани с най-съвременните технологии. Изцяло лапароскопската техника елиминира необходимостта от престой в интензивно отделение за донора. Лапароскопските операции позволяват минимален болничен престой за донорите. Тази техника се използва само в клиники с опитен персонал и предлага много предимства, в сравнение с другите операции. Центърът отговаря и на стандартите на Турската система за трансплантации на органи и тъкани.
Екипът на центъра за трансплантации на органи в Медъкъл Парк Гьозтепе се ръководи от Оп.Др.Волкан Турунч, а в болничния комплекс в Анталия от Проф.Др.Али Алпер Демирбаш

Кой може да бъде донор на орган за трансплантация?
Една част от органите, които се използват при операциите за трансплантация, се осигуряват от живи донори (обикновено роднини до 4-то коляно), а останалите – от трупни донори. Например, могат да се вземат здрави роговици или бъбреци от лице, което е починало от заболяване на сърцето, и да се трансплантират на пациент със слепота или на такъв с бъбречна недостатъчност. Възстановяването на пациенти с остра сърдечна, чернодробна или бъбречна недостатъчност е възможно само след трансплантация на орган.

Понастоящем навсякъде по света броят на дарените органи е недостатъчен за покриване на нуждите. В Турция например има повече от 40 хиляди пациенти на диализно лечение (за съжаление, повечето млади, на възраст 20-40 години или на средна възраст). Те поддържат жизнените си функции, като се редовно се свързват към апарати за диализа (3 курса седмично, всеки с продължителност 3-4 часа). Това оказва доста отрицателно влияние върху социалния им живот. С трансплантацията на бъбрек тази зависимост се прекратява и продължителността на живота им се увеличава. Положението на пациентите с остра сърдечна или чернодробна недостатъчност е още по-сериозно. Тъй като нямат възможност за помощно лечение като диализата, животът им може да приключи доста бързо.

Трансплантацията на орган добър метод за лечение ли е?
Чрез трансплантацията на орган се удължава продължителността на живота, повишава се качеството му, а в сравнение с методите за лечение при напреднала органна недостатъчност, като например диализа, разходите за трансплантация са много по-ниски. Ето защо бъбречната трансплантация и даряването на органи е от съществено значение от гледна точка на здравеопазването и икономиката във всяка една държава. Освен това се намалява зависимостта на пациентите от заболяването им и загубата на работна ръка се превръща в печалба. Известни са случаи на реципиенти, живели 20 години след трансплантацията. Някои от несемейните са създали семейства, имат деца, започнали са свой бизнес. Подобни примери могат да се дадат и за трансплантации на други органи. Трансплантацията на орган е добър метод за лечение на пациенти с напреднали сърдечни, чернодробни и бъбречни заболявания.

Бъбречна трансплантация се нарича присаждането на нов бъбрек и се налага поради нефункциониращ орган, който влияе върху живота и ежедневните дейности. Бъбречната трансплантация е метод, позволяващ поддържане живота на пациента.

Заблуди относно бъбречната трансплантация
1) Заблуди във връзка с реципиента:
Възраст: Всеки, който е на крака, е потенциален реципиент. Правят се пълни изследвания на пациента, уточнява се дали за него е по-подходяща диализата или трансплантацията, и в зависимост от това се взема решение. Противно на известното, има много малко на брой пациенти, които не са подходящи за трансплантация.

Пациенти с хепатит B или C: Имам хепатит B или C. Може ли да ми се направи трансплантация? Много добър въпрос. Преди 5 години не беше възможно. Но в момента могат да се правят операции за трансплантация и на пациенти с хепатит В или С. Правят се допълнителни изследвания и ако се установи, че това е по-доброто решение, се извършва трансплантация. Екипът ни извършва трансплантации на 90% от пациентите с хепатит В или С.

Б. Диабетици: Може ли да се извърши трансплантация на диабетик? 1/3 от направените трансплантации са на диабетици. Диабетът и бъбречната недостатъчност увреждат едни и същи органи и тъкани. С извършването на бъбречна трансплантация организмът се освобождава от голям стрес. За да предизвика диабетът бъбречна недостатъчност, трябва да минат най-малко 15-20 години, а средният живот на присаден бъбрек е около 15-20 години.

В. Притеснения относно несъвместимост на тъкани: : Някои потенциални донори смятат, че трансплантация не е възможна поради несъвместимост на тъканите. Но новите изследвания показват, че нивото на съвместимост на тъканите не е от толкова голямо значение. Дори да се трансплантира бъбрек от донор с 0% тъканна съвместимост, този бъбрек функционира приблизително толкова, колкото и бъбрекът от донор-родител, а продължителността на живота на този бъбрек е по-дълга от тази на бъбрек, взет от трупен донор.

Г. Несъвместимост на кръвната група: Дори при наличието на донор, понякога кръвните групи на някои от пациентите ни са несъвместими. Като решение на този проблем започнахме да прилагаме метода на кръстосана трансплантация. Чрез този метод съчетаваме пациентите с несъвместими кръвни групи и осигуряваме извършване на трансплантацията. С помощта на метода на кръстосаната трансплантация за 2,5 години здравето си възстановиха 20 пациента в Измир и 72 пациента в Истанбул.

Ключови думи

Свързани статии

Няма статии, свързани с това съдържание да се направи.

Сподели

Medical Park International

Ортопедия и травматология и 52 повече

Стационарен: +90 212 227 1100
Стационарен: +90 444 44 84
Електронна поща: international@medicalpark.com.tr


Бъбречна трансплантация Под Експертизи